۱ مهر ۱۴۰۲
کپی شد!

در گزارشی اعلام شد؛

پشت پرده قرارداد احتمالی فروش تسلیحات آمریکا به عربستان

پشت پرده قرارداد احتمالی فروش تسلیحات آمریکا به عربستان

به باور تحلیلگران، دولت آمریکا از موافقت با فروش یک بسته جدید تسلیحات نظامی به عربستان سعودی به ارزش 500 میلیون دلار، چند هدف دارد، هرچند که این قرارداد احتمالی با فروش تسلیحات پیشرفته مد نظر ولی‌عهد سعودی فاصله زیادی دارد.

به گزارش نگاه نو، منابع رسانه‌ای از موافقت «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا با امضای قرارداد بزرگی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار برای صادرات قطعات یدکی نظامی به ارتش عربستان سعودی خبر دادند.

بر اساس این گزارش، این قرارداد که وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه (۲۱ سپتامبر)، به کنگره پیشنهاد داد، شامل قطعاتی برای تانک‌های آبرامز و ام-۶۰، خودروهای رزمی برادلی و خودروهای زرهی هاموی است. همچنین شامل قطعات یدکی تفنگ، لانچرهای موشک ضد تانک تاو، رادارها و دستگاه‌های دید در شب خواهد بود.

با این وجود منابع آگاه می‌گویند که این قرارداد، هیچ سیستم تسلیحاتی جدیدی نخواهد بود و در حد فروش تسلیحات پیشرفته‌ای که ریاض به عنوان پیش‌شرط برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی به دنبال آن است، نیست.

هرچند که «الی کوهن» وزیر خارجه رژیم اشغالگر قدس روز گذشته (جمعه، ۲۲ سپتامبر) در یک مصاحبه مدعی عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی تا ابتدای سال آتی میلادی (۲۰۲۴) شد و گفت: «اینکه هنوز اختلافاتی میان ما و سعودی‌ها وجود دارد، انکارناپذیر است، اما می‌توانیم با غلبه بر آن‌ها به تدریج به سمت جلو حرکت کنیم؛ بنابراین اطمینان وجود دارد که پس از حل این اختلافات تا ابتدای سال ۲۰۲۴ به توافق برسیم».

خبرگزاری روسی «اسپوتنیک» با انتشار گزارشی در این خصوص به بررسی اهداف واشنگتن از امضای توافقنامه دفاعی با عربستان سعودی پرداخت و به نقل از دو کارشناس نظامی نوشت که دولت آمریکا به دنبال بهبود «شکاف» ایجاد شده میان واشنگتن و ریاض از زمان روی کار آمدن جو بایدن و تصدی پست ریاست‌جمهوری از سوی او است.

به همین دلیل نیز رسانه‌های غربی گزارش می‌دهند که ایالات متحده آمریکا در حال بررسی پرونده انعقاد قراردادهای رسمی دفاعی با عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی به عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای دستیابی به یک توافق تاریخی عادی سازی بین این دو طرف است.

این دو کارشناس معتقدند که واشنگتن سرانجام تسلیم شده و تلاش دارد تا آن‌چه را که دولت بایدن در روابط ایجاد کرد، اصلاح کند. به ویژه پس از توافق تاریخی بین ریاض و تهران که با حمایت چین صورت گرفت و به طرف آمریکایی ثابت کرد که از منطقه بسیار دور شده است.

سرتیپ «عبدالله العسیری» کارشناس نظامی عربستان سعودی روابط بین پادشاهی سعودی و ایالات متحده آمریکا را برغم تنش‌هایی که در ابتدای دوره بایدن وجود داشت، تاریخی و راهبردی توصیف می‌کند و می‌گوید: با گذشت بیش از دو سال از ریاست جمهوری بایدن در آمریکا، او و تیم سیاسی‌اش به جدیت این تنش‌ها پی بردند و طبیعی بود که منافع مشترک دو کشور تحت فشار قرار گیرد خطر بروز یک خلأ سیاسی که کشورهایی چون چین یا روسیه از آن سود می برند، ایجاد شود. به همین دلیل بایدن تسلیم شد و تصمیم گرفته که خردمندانه با ریاض برخورد کند و به میراث تاریخی در روابط و حمایت از روند منافع مشترک احترام بگذارد.

العسیری تصریح کرد: «بایدن و مقامات کاخ سفید متوجه شده‌اند که پادشاهی یک به ویژه در تقویت امنیت منطقه‌ای برای منطقه خاورمیانه و همچنین امنیت ملی آمریکا و امنیت جهانی با توجه به موقعیت و جایگاه آن بویژه در جهان عرب و اسلام، شریک راهبردی قوی و مهمی برای ایالات متحده آمریکا است».

به باور این کارشناس، امضای توافقنامه امنیتی مشترک بین آمریکا و عربستان موحب تقویت همکاری‌های راهبردی دو طرف خواهد شد و بر مشارکت اقتصادی و توسعه آن تاثیر خواهد گذاشت و در عین حال کشورهای حامی تروریسم یا گروه‌های تروریستی مسلح را از انجام هرگونه تهدید در منطقه باز می‌دارد. همچنین به همکاری با جامعه بین المللی در دستیابی به صلح و توسعه در مهمترین منطقه ژئواستراتژیک که به همه کشورهای جهان، انرژی صادر می‌کند، منجر خواهد شد.

در همین راستا، سرتیپ «فیصل العنزی» می‌گوید: «راهبرد امنیت ملی آمریکا مبتنی بر تلاش‌های واشنگتن برای آرامسازی فضای منطقه است و توافقنامه احتمالی با عربستان سعودی، در تحقق این تلاش در خاورمیانه و منطقه نقش دارد».

وی در گفت‌وگو با اسپوتنیک، تاکید کرد که این گام به کشورهای دیگر هم این پیام را می‌رساند که واشنگتن همچنان به فکر منطقه است، با توجه به این‌که چین را رقیب نخست خود می‌داند، به چرخش‌های ایجاد شده به سمت شرق اهمیت زیادی می‌دهد.

وی با اشاره به تلاش‌های عربستان سعودی برای پر کردن خلأ حمایت آمریکا و چرخش به سوی چین و توافق از سرگیری روابط میان تهران و ریاض تحت نظارت چین، گفت: توافقنامه امضای شده میان عربستان سعودی و ایران تحت نظارت چین، به واشنگتن ثابت کرد که از منطقه دور شده، امری که موجب شد تا از شش ماه پیش، برای بازگشت و حفظ وضعیت سابق خود در منطقه، تلاش کند.

العنزی تاکید کرد که ریاض از ثبات و امنیت در منطقه استفاده می‌کند و چشم‌انداز خود در پروژه‌های اقتصادی بزرگ را دنبال خواهد کرد. لذا دستیابی به سلاح‌های پیشرفته آمریکایی، رویکرد پادشاهی سعودی در زمینه تسلیحات و بومی‌سازی صنایع نظامی را تقویت می‌کند.

وی اذعان داشت که دولت بایدن پس از اینکه متوجه وزنه و نفوذ عربستان سعودی شد، تلاش دارد تا شکاف ایجاد شده را پر کند. این در حالی است که در سال ۲۰۱۷ نیز، عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا، چندین توافقنامه و یادداشت همکاری اقتصادی به ارزش ۲۸۰ میلیارد دلار امضا کرده بودند.

«محمد بن سلمان» ولی‌عهد عربستان نیز در مصاحبه اخیرش با «فاکس نیوز» با تایید نزدیک شدن ریاض به عادی‌سازی روابط با تل‌آویو اذعان داشت که هیچ طرفی تمایل ندارد که ببیند عربستان سعودی منابع تسلیحاتی خود را از ایالات متحده به کشور دیگری تغییر می‌دهد و کشورش یکی از پنج خریدار بزرگ تسلیحات آمریکایی است.

این در حالی است که منابع غیررسمی و رسانه‌ای، پیشتر گزارش داده‌اند که شروط بن‌سلمان برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی به دو بخش فلسطینی و عربستانی تقسیم می‌شود. در بخش فلسطین، وی خواستار واگذاری اختیارات امنیتی کرانه باختری از ارتش اشغالگر به تشکیلات خودگردان فلسطین، تقویت دستگاه امنیتی تشکیلات خودگردات، کنترل بیشتر فلسطینی‌ها بر مسجدالاقصی و منطقه کلیسای مرقد عیسی مسیح (ع) در شرق بیت‌المقدس است.

بر اساس این گزارش، در بخش عربستان، ولی عهد سعودی خواستار حق داشتن برنامه صلح‌آمیز اتمی در عربستان، افزایش روابط دفاعی با آمریکا، توسعه تجارت با آمریکا و توقف انتقادات آمریکا از قتل جمال خاشقچی روزنامه‌نگار مخالف بن‌سلمان است.

نظر شما

صفحات اجتماعی انتخاب سردبیر آخرین اخبار
کاریکاتور عکس روز