در گزارشی اعلام شد؛
کنفرانس «بغداد ۲»؛ اهداف و موضوعات مطرح در اجلاس
امروز کشور اردن میزبان نشست بسیار مهمی با عنوان کنفرانس «بغداد ۲» است، در این گزارش به اهداف و موضوعات مطرح در این اجلاس پرداخته می شود.
به گزارش نگاه نو، اردن امروز بیستم ماه جاری میلادی میزبان دومین نسخه «کنفرانس بغداد» است که با شعار «شراکت و همکاری و نحوه ادامه همکاریها برای حمایت از عراق و تداوم آن» برگزار می شود.
محل برگزاری نشست
این نشست در مرکز همایش های بین المللی و کنفرانسهای ملک حسین (شاه سابق اردن) در کرانه شرقی بحرالمیت برگزار میشود. این مرکز سه طبقه است که ۲۷ سالن اجتماعات دارد. گنجایش آن ۴ تا ۵ هزار نفر است و یکی از مراکز مهم همایشها در جهان عرب محسوب میشود.
این مرکز در سال ۲۰۰۵ افتتاح شده است و میزبان نشستهای داخلی و منطقهای متعددی بوده است. این مرکز بسیار مدرن است و میزبان نشست بیست و هشتم سران عرب هم بوده است. این مرکز در ۴۵ کیلومتری جنوب غرب امان و ۶۵ کیلومتری از فرودگاه بین المللی «ملکه علیاء» واقع شده است. این مرکز از معماری جالب توجهی برخوردار است و تلفیقی از معماری اسلامی و مدرن است.
تدابیر ویژه امنیتی از سوی اردن
اردن تدابیر امنیتی ویژه ای را به اجرا درآورده است و از فرودگاه بین المللی «ملکه علیاء» تا منطقه «بحر المیت» نیروها و تجهیزات نظامی خود را مستقر کرده است.
اجلاس یکم
در نسخه اول «کنفرانس بغداد» ۱۰ کشور عربی و خارجی به همراه شماری از سازمانهای منطقهای و بین المللی حضور داشتند.
نماینده عراق در این همایش، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر وقت این کشور بود و امیر قطر،نخست وزیر کویت، وزیر خارجه عربستان، نخست وزیر امارات ، پادشاه اردن، رئیس جمهور مصر، رئیس جمهور فرانسه، وزیر خارجه ایران ، وزیر خارجه ترکیه، نمایندگان سه سازمان اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری اسلامی در آن حضور داشتند.
در بیانیه اختتامیه کنفرانس اول بر پشیبانی امنیتی و اقتصادی از عراق در راستای ثبات، حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور تاکید شد و کشورهای حاضر در آن بر همکاری برای مقابله با چالش های پیرامون تاکید کردند.
علاوه بر این شرکت کنندگان در این کنفرانس تصمیم گرفتند کمیتهای متشکل از وزارتخانههای خارجه کشورهای شرکت کننده را به منظور زمینه سازی برای برگزاری جلسات دورهای این کنفرانس، بررسی پروژههای راهبردی اقتصادی و سرمایه گذاریهای مشترکی که به عراق ارائه شد، تشکیل دهند.
رهبران حاضر در نسخه اول کنفرانس بغداد به موفقیت عراق در امر گرد هم آوردن طرفهایی اشاره میکنند که بین برخی از آنها روابط خوبی وجود ندارد و این همان موضوعی است که ناظران مبنایی برای کاهش اختلافات میان این طرفها قلمداد میکنند.
گردهم آوردن همه این طرفها و نمایندگانشان بویژه برخی از آنها در یک مکان واحد به منظور بررسی منافع منطقه و کشورهای آن براساس مکانیزیم همکاری مشترک و جلوگیری از بحران های آن کار آسانی نبود.
دیدارهای دوجانبه در حاشیه این نشست گویای خوش بینی بساری از ناظران و تحلیلگران بوده است.
همه اینها نشان میدهد که ممکن است یک روند جدید منطقهای به خاطر چالشهای جهانی و مبتنی بر منافع فردی، دوجانبه و جمعی و به دور از خطوط تنشی ظهور کند که در روابط برخی کشورهای حاضر در چارچوب کنفرانس بغداد دودستگی ایجاد می کند.
سطح مشارکت
طبق اعلام رسانهها، دور دوم اجلاس «همکاری و شراکت بغداد» این اجلاس با حضور مقامات کشورهای عربی از جمله اردن، عربستان سعودی، امارات، کویت، قطر، مصر،عمان و بحرین و کشورهای دیگری چون فرانسه، ایران و ترکیه برگزار شود.
برخی گمانه زنیها هم حاکی از آن است که علاوه بر کشورهای همسایه عراق و فرانسه، «جوزف بورل» مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا و معاونش انریکه مورا حضور یابند.
موضوعات مطرح در اجلاس
در زمانی که جهان پیامدهای بحران انرژی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین را تجربه میکند، منطقه خاورمیانه به دلیل دارا بودن مهمترین منابع انرژی در جهان اهمیت پیدا کرده است.با این حال، همین منطقه در حال حاضر صحنه درگیریها و تنش های امنیتی و سیاسی است که در نسخه دوم «کنفرانس بغداد» که قرار است به زودی به هدف یکپارچه کردن دیدگاهها جهت عبور از خطرات پیرامون برگزار شود، مطرح خواهد شد.
«احمد الصحاف» سخنگوی وزارت خارجه عراق گفت: نشست اردن تاکیدی بر حمایت از کشورهای شرکت کننده از عراق در زمینههای متعدد مانند حاکمیت عراق و امنیت و ثبات آن و حمایت از روند سیاسی و روند اقتصادی و نیز بازسازی آن است.
وی افزود: این نشست سازوکارهای همکاری منطقهای با عراق در زمینههای متعدد که شامل مبارزه با تروریسم، امنیت غذایی، امنیت آبی، انرژی و برخی زمینه های دیگر نیز میشود.
الصحاف تاکید کرد: شرکت کنندگان در این نشست همان شرکت کنندگان در نشست «بغداد ۱ »به اضافه سلطان نشین عمان و بحرین و اتحادیه اروپا هستند. اردن به عنوان میزبان از سفیران کشورهای عربی و کشورهای اتحادیه اروپا و گروه بیست و اعضای دائم شورای امنیت به عنوان میهمان در جلسه افتتاحیه دعوت به عمل خواهد آورد.
هدف از برگزاری اجلاس چیست؟
هدف از برگزاری آن را تبادل نظر در خصوص چالشهایی مانند امنیت غذایی، امنیت بینالمللی و امنیت انرژی در منطقه و جهان عنوان کردهاند.
نگاه ایران به کنفرانس بغداد ۲
«حسین امیر عبداللهیان» درباره نشست اردن گفت: نشست بغداد ۲ میتواند که گامی برای خروج از بحران های کنونی باشد و ما آماده همکاری به دور از دخالت خارجی هستیم.
نظر شما
- هیچ تغییری در دکترین هستهای آمریکا ایجاد نشده است
- مسکو به پیونگ یانگ سیستم پدافند هوایی داد
- وزیر دفاع ایران با مادورو دیدار کرد
- موافقان، مخالفان و کشورهایی که به قطعنامه شورای حکام رای ممتنع دادند
- نتانیاهو به کدام کشورها نمیتواند سفر کند؟
- آیا دونالد ترامپ میتواند به جنگ اوکراین پایان دهد؟
- سفارت واشنگتن در کی یف در پی یک هشدار فوری بسته شد
- تغییر دکترین هستهای روسیه پاسخی به تصمیم آمریکا بود
- کشورهای عربی امیدوارند که عربستان، ترامپ را مهار کند
- پوتین آماده مذاکرات آتشبس با ترامپ است
- اهداف سفر هوکشتاین به لبنان؛ آیا آتش بس محقق می شود؟
- عزم ایران و روسیه، بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است
- پیشنویس قطعنامه ضدایرانی به آژانس اتمی تحویل شد