تحلیل:
نشست سران عرب وچین در ریاض/ تهدید ۷ دهه هژمونی آمریکا در منطقه
در میان تشدید تنشها بین چین و آمریکا، شی جین پینگ به عربستان سفر میکند تا درباره تقویت روابط تاریخی و مشارکت راهبردی دو کشور با مقامات سعودی گفتگو کند، سفری که حضور در اجلاس سران کشورهای عربی و چین هم بخشی از برنامههای کاری شی است و درهای جدیدی را به روی چینیها خواهد گشود.
این در حالی است که آمریکا که از پایان جنگ جهانی دوم تاکنون تضمین کننده امنیت عربستان بوده است و هنوز هم بزرگترین صادرکننده اسلحه و تجهیزات نظامی به این کشور است، از سالها پیش در مورد افزایش مشارکت چین در احداث زیرساختهای حساس در کشورهای حاشیه خلیج فارس هشدار داده است.
آمریکاییها هر چند در ظاهر مدعی هستند به متحدان عربی خود فشار نمیآورند که بین پکن و واشنگتن یکی را انتخاب کنند، اما از نزدیکی روابط اعراب خلیج فارس با رقیب چینی خود به شدت نگران هستند. زیرا حضور چین در خلیج فارس که در راهبرد امنیت ملی آمریکا تهدید جدید تلقی شده است، میتواند به ۷ دهه هژمونی واشنگتن در این منطقه پایان دهد، چیزی که در تضاد برنامههای جهانی آمریکاست.
از طرفی، کشورهای عربی هم که برای دههها زیر سلطه غربیها قرار داشتند میخواهند نشان دهند که مسیرهای سیاسی مستقل و عاری از نفوذ دیرینه خارجی دارند و سعی دارند همکاری اقتصادی خود را با کشورهای بزرگی مانند چین گسترش دهند. همچنین، حضور چین در منطقه برای امنیت اعراب هم موثر خواهد بود و از آنجا که آمریکا اخیر تعهدات امنیتی خود در خلیج فارس را کاهش داده و رهبران منطقه هم نسبت به سیاستهای واشنگتن بیاعتماد شدهاند، از اینرو چین در امور نظامی و امنیتی هم میتواند برای اعراب کمک شایانی بکند و این کشورها هم در پی موازنه سازی در روابط بین شرق و غرب هستند تا در مواقع بحرانی بتوانند روی حمایتهای یکی از طرفین حساب باز کنند.
احمد قندیل، رئیس واحد مطالعات بین المللی مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک الاهرام مصر معتقد است:«ابتکارات چین با بیطرفی و احترام به شرایط داخلی کشورهای در حال توسعه، با تمرکز بر ارتقای سطح زندگی مردم مشخص میشود و به همین دلیل است که کشورهای در حال توسعه از آنها استقبال زیادی میکنند». چین قصد دارد با سرمایه گذاریهای گسترده در زیرساختهای کشورهای عربی، نبض اقتصادی آنها را به دست گرفته و قدرت خود را در برابر رقیب آمریکایی افزایش دهد.
نظر شما
- هیچ تغییری در دکترین هستهای آمریکا ایجاد نشده است
- مسکو به پیونگ یانگ سیستم پدافند هوایی داد
- وزیر دفاع ایران با مادورو دیدار کرد
- موافقان، مخالفان و کشورهایی که به قطعنامه شورای حکام رای ممتنع دادند
- نتانیاهو به کدام کشورها نمیتواند سفر کند؟
- آیا دونالد ترامپ میتواند به جنگ اوکراین پایان دهد؟
- سفارت واشنگتن در کی یف در پی یک هشدار فوری بسته شد
- تغییر دکترین هستهای روسیه پاسخی به تصمیم آمریکا بود
- کشورهای عربی امیدوارند که عربستان، ترامپ را مهار کند
- پوتین آماده مذاکرات آتشبس با ترامپ است
- اهداف سفر هوکشتاین به لبنان؛ آیا آتش بس محقق می شود؟
- عزم ایران و روسیه، بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است
- پیشنویس قطعنامه ضدایرانی به آژانس اتمی تحویل شد