۲۱ تیر ۱۴۰۴
کپی شد!

رسانه ها خبر دادند؛

رونمایی تام باراک از رویکرد ویژه ترامپ در قبال سوریه

رونمایی تام باراک از رویکرد ویژه ترامپ در قبال سوریه

فرستاده ویژه آمریکا به سوریه، ادعا کرد که سیاست ترامپ در قبال دمشق با هدف ایجاد فرصتی تازه برای عبور از الگوهای ناکارآمد گذشته طراحی شده و واشنگتن با لغو تحریم‌ها و ترغیب به گفت‌و‌گو، می‌خواهد زمینه‌ساز گذار تدریجی به ساختار سیاسی جدیدی در سوریه باشد.

به گزارش نگاه نو، توماس باراک فرستاده ویژه آمریکا به سوریه، ادعا کرد که دیدگاه رئیس‌جمهور دونالد ترامپ دادن فرصتی تازه به سوریه است. زیرا از سال ۱۹۱۹ تاکنون، مداخلات غرب در این منطقه از جهان—اگر به قرارداد سایکس‌–‌پیکو، تقسیمات ملی، و وعده‌های چندگانه بریتانیا درباره فلسطین نگاه کنیم—نتایج مطلوبی به بار نیاورده‌ است. دیدگاه رئیس‌جمهور ترامپ متفاوت است و قصد ندارد همان راه پیشین را ادامه دهد.

روایت فرستاده آمریکا از رویکرد ترامپ در قبال سوریه

وی در جریان یک نشست خبری‌ در نیویورک، با حضور خبرنگاران خارجی در پاسخ به روزنامه العربی الجدید درباره رویکرد دولت آمریکا نسبت به وضعیت سوریه و اهداف آن، ادامه داد: «پس رئیس‌جمهور ترامپ قصد انجام چه کاری دارد؟ تحریم‌های متعددی علیه رژیم سابق (رژیم اسد) اعمال شده‌ است. نکته شگفت‌انگیز این است که هیچ‌کس انتظار نداشت که رژیم الشرع (ابومحمد الجولانی) بتواند در دسامبر گذشته وارد دمشق شود. آن‌ها در ادلب عملکرد خوبی داشتند، اما رژیم اسد کاملاً بر دمشق مسلط بود».

باراک ادامه داد: «یکی از محورهای اصلی رویکرد ترامپ درباره الشرع، آغاز گذار تدریجی به سمت دولتی جدید است». به گفته او، پیام اصلی در لغو برخی تحریم‌ها از سوی ترامپ این بود که: «نمی‌توان به آن‌ها فرصت داد در حالی که همچنان در قید و بند باقی مانده‌اند. اگر اتفاقی بسیار منفی رخ دهد، همواره می‌توان تحریم‌ها را دوباره اعمال کرد».

فرستاده ویژه ترامپ به سوریه توضیح داد: «این رویکرد به مردم پس از تمام آنچه از سال ۲۰۱۱ تجربه کرده‌اند، امید بخشید. برخی کشورها خواستار گذار تدریجی بودند تا روند را تحت نظر داشته باشیم و ببینیم چه می‌شود، اما رئیس‌جمهور تصمیم گرفت که این فرآیند را به سرعت پیش ببرد، چون آن‌ها برای پیشرفت به منابع نیاز دارند و به حمایت جهانی وابسته‌اند».

او در پایان گفت که موضع آمریکا در سوریه «رویکرد و تجربه‌ای تازه برای آغاز صفحه‌ای جدید» در این منطقه پیچیده _ خاورمیانه، خلیج فارس و شرق نزدیک_ است و این پرسش را مطرح کرد: «آیا می‌توانیم تصویری تازه خلق کنیم؟ این یک تجربه است و تازه در ابتدای راه هستیم».
آیا سوریه آماده عادی‌سازی روابط با اسرائیل است؟

در پاسخ به پرسش خبرنگار «العربی الجدید» درباره گفت‌و‌گوهای میان اسرائیل و سوریه، باراک گفت: «همان‌طور که می‌دانید، زمانی که رئیس‌جمهور ترامپ تحریم‌ها را لغو کرد، وزیر خارجه مارک روبیو، پنج شرط اصلی را اعلام کرد که خواستار پایبندی دولت الشرع به آن‌ها بود. یکی از این شروط، توافقات ابراهیم (عادی‌سازی روابط) بود».

او تأکید کرد که منظور «اشاره به توافقات ابراهیم است، نه الزام به امضای آن‌ها». و ادامه داد: «آیا امکان عادی‌سازی روابط میان سوریه و اسرائیل وجود دارد؟ این مسئله در ذات خود، نیازمند عادی‌سازی میان لبنان و اسرائیل، اردن و اسرائیل، عراق و اسرائیل، و نیز نقش ترکیه در این میان است. هدف بسیار بزرگی است».

به اذعان باراک، الجولانی موضع خود را صراحتاً بیان کرده؛ اسرائیل را دشمن نمی‌داند و آمادگی خود را برای گفت‌و‌گو و مشورت با آن‌ها در راستای حل مسائل موجود اعلام کرده است. لذا این روند، با گام‌های کوچک آغاز خواهد شد—همان‌طور که در سراسر منطقه معمول است.
آیا اقدامات ترامپ می‌تواند نظم جدیدی در خاورمیانه رقم بزند؟

وی در ادامه مدعی شد: «امید ما این است که با گام‌های جسورانه‌ای که رئیس‌جمهور ترامپ برداشته—از جمله هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای ایران—فرصتی ولو کوتاه‌مدت پدید آید؛ فرصتی که در آن فعلاً ایران، حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها کند شده‌اند. حالا کشورهای منطقه می‌توانند خود تصمیم بگیرند، قانون اساسی تازه‌ای بنویسند و از قطب‌بندی‌های فرقه‌ای فاصله بگیرند. اما این کاملاً به خودشان مربوط است. اکنون با دور شدن داعش و ایران از صحنه، همه‌چیز در اختیار این کشورهاست».

امکان لغو تحریم‌های بین‌المللی سوریه

در خصوص احتمال لغو تحریم‌های بین‌المللی از سوی شورای امنیت—همچون آنچه آمریکا انجام داده_ فرستاده ترامپ توضیح داد که برخی کشورها مایل‌اند منتظر بمانند تا ببینند روند تحولات در سوریه به کجا خواهد رسید؛ از قانون اساسی گرفته تا موضوع اقلیت‌ها و جنگجویان خارجی که شمارشان بیش از بیست هزار نفر برآورد شده است.

باراک افزود: «محدودیت‌هایی بر هیئت تحریر الشام و دو نفر از مسئولان ارشد دولت الشرع هنوز در دست بررسی است و ممکن است به تدریج برداشته شود. تا آن زمان، شورای امنیت می‌تواند به‌صورت موردی معافیت‌هایی صادر کند. اما دیدگاهی در میان بسیاری از کشورهای عضو وجود دارد که لغو کامل تحریم‌ها اشتباه است. آن‌ها می‌خواهند پیشرفت ملموس‌تری در موضوعاتی چون حقوق اقلیت‌ها و وضعیت جنگجویان خارجی ببینند».

قسد باید در دولت واحد سوریه ادغام شود

او همچنین درباره موضع آمریکا نسبت به نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) گفت: «آنچه آمریکا به قسد بدهکار است، حمایت از ایجاد یک دولت مستقل در داخل حکومت نیست؛ بلکه تأکید بر وجود منطقی برای ادغام آنها در یک دولت واحد سوریه است».

فرستاده ترامپ به سوریه تأکید کرد که «دمشق موضعی اتخاذ کرده که اجازه فدرالیسم یا حضور نیروهای وابسته به اقلیت‌های خاص—اعم از دروزی، علوی یا کرد—را نمی‌دهد. بنابراین، یک واحد سیاسی یکپارچه شکل خواهد گرفت».

وی افزود: «موضع ایالات متحده این است که ما تنها کشورهایی را به رسمیت می‌شناسیم که موجودیت قانونی دارند. گروه‌های دیگری که در تلاش برای یافتن جایگاه خود در داخل دولت هستند، ممکن است در مواقعی مورد همدلی ما قرار گیرند. قطعاً در کنگره نسبت به قسد همدلی‌هایی وجود دارد و ما می‌خواهیم راهی برای پیوستن آن‌ها به دولت پیدا شود. هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که کشور مستقلی برای کردها یا علوی‌ها یا دروزی‌ها شکل گیرد».

باراک در ادامه توضیح داد که «در سوریه، یک نظام در حال شکل‌گیری است؛ باید قانون اساسی نوشته شود، پارلمان تشکیل شود و همه گروه‌ها بتوانند درباره چگونگی پیشبرد این روند مشارکت کنند».

او همچنین به نقش قسد به‌عنوان شریک مهم اشاره کرد و گفت دولت آمریکا خواهان برخورد منصفانه با آن‌هاست و می‌خواهد فرصت مشارکت برایشان فراهم شود. با این حال، تأکید کرد که «نظام جدید سوریه خواهان کشوری واحد و یکپارچه است».

این فرستاده آمریکایی درباره توافق مارس گذشته میان الجولانی و مظلوم عبدی (فرمانده قسد) گفت: «توافق شکست خورد چون جزئیات مشخص نشده بود. اکنون ما در تلاشیم تا بین آن‌ها میانجی‌گری کنیم، اما همیشه این کار را نخواهیم کرد.آمریکا متعهد به قسد است—البته به شرطی که این نیروها واقع‌گرا باشند؛ وگرنه گزینه‌های دیگری مطرح خواهد شد».

نظر شما

صفحات اجتماعی انتخاب سردبیر آخرین اخبار کاریکاتور عکس روز