۲۷ فروردین ۱۴۰۴
کپی شد!

در گزارشی اعلام شد؛

چرا رژیم صهیونیستی از خروج واشنگتن از سوریه می ترسد؟

چرا رژیم صهیونیستی از خروج واشنگتن از سوریه می ترسد؟

جولانی رئیس دوره انتقالی سوریه در اولین سفر خود به قطر، در دوحه با تمیم بن حمد امیر قطر دیدار کرد. همزمان رسانه های اسرائیلی گزارش دادند که ایالات متحده به تل‌آویو اعلام کرده است که قصد دارد بخشی از نظامیان خود را از سوریه خارج کند.

به گزارش نگاه نو به نقل از الاخبار، پایگاه اطلاع رسانی یدیعوت آحارانوت در خبری اعلام کرد، واشنگتن از طرق کانال‌های رسمی به اسرائیل خبر داده است که زمینه خروج نیروهایش را به شکل تدریجی و از دو ماه آینده از سوریه آغاز خواهد کرد.

«تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر که پس از سقوط حکومت بشار اسد و به قدرت رسیدن جولانی به سوریه سفر کرده بود، از طریق وب سایت ایکس اعلام کرد: « از دیدار برادرم، (الجولانی) رئیس جمهور سوریه و از گفتگوهایمان که طیف وسیعی از جنبه‌های همکاری دوجانبه در زمینه های مختلف را پوشش می دهد، خرسندیم.»

سفر رئیس دوره انتقالی سوریه در راس هیئتی شامل اسعد الشیبانی وزیر امور خارجه این کشور، تنها یک روز پس از سفر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر به پایتخت قطر انجام می‌شود که قاهره موضعی مردد در قبال دولت جدید سوریه اتخاذ کرده است. این مصادف است با تلاش‌های عربستان برای ایفای نقش گسترده‌تر در پرونده سوریه از طریق کانال‌های متعدد، از جمله تلاش‌های میانجی‌گرانه با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، که کشورش هنوز دولت جدید سوریه را به رسمیت نشناخته است.

روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی نوشت: «تل‌آویو به این احتمال که سوریه و ترکیه به کریدور اصلی انرژی خلیج‌فارس تبدیل شوند، با نگرانی نگاه می‌کند، چرا که امکان سرمایه‌گذاری قطر، تغییرات در حال وقوع در سوریه، تلاش‌ ترکیه برای ایفای نقش بیشتر در بخش انرژی جهانی و نیز گسترش خطوط لوله نفت قطر از طریق سوریه وجود دارد.»

این روزنامه توضیح داد که این پروژه که برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ مورد بحث قرار گرفت، پس از وقوع حوادث در سوریه متوقف شد. در حال حاضر به دنبال نشانه‌هایی از نزدیکی دمشق و آنکارا و معرفی پروژه‌های همکاری منطقه‌ای در بخش انرژی به کانون توجه بازگشته است.

یدیعوت آحارونوت این موضوع را یک «چالش استراتژیک» برای تل‌آویو در منطقه دانست، به ویژه با توجه به تشدید درگیری سیاسی بین تل آویو و آنکارا بر سر گسترش نیروهای نظامی ترکیه در سوریه و تلاش این کشور برای ایجاد پایگاه در منطقه مرکزی سوریه که اسرائیل با این اقدام مخالفت کرده است.

علاوه بر مسائل سیاسی، با توجه به فشارهای انباشته ناشی از فروپاشی عمده اقتصاد سوریه از یک سو و ادامه تحریم‌ها که برخی از تلاش‌های انجام شده برای حمایت از دولت جولانی را تضعیف می‌کند، یکی از مهمترین موضوعات مورد علاقه وی در سفر به دوحه، مسائل اقتصادی است.

جولانی علاوه بر تکیه بر حمایت متحدانش (قطر و ترکیه) و نقشی که عربستان سعودی تلاش دارد ایفا کند، به دنبال انعقاد توافقی با نیروهای قسد، با میانجی‌گری فرانسه و ایالات متحده برای ادغام این نیروها در ارتش نوپای سوریه است. این توافق با موانع متعددی از جمله تمایل کردها برای ایجاد یک سیستم فدرال مواجه است.

در همین راستا، «الهام احمد»، نماینده اداره روابط خارجی اداره مدیریت خودگردان شمال و شرق سوریه، در جریان پذیرایی از هیئت پارلمانی انگلیس و اتحادیه اروپا در قامشلی اعلام کرد: «دولت جدید سوریه در نمایندگی جمعیت متنوع سوریه شکست خورده و کاملاً بر ایدئولوژی اسلامی سلفی متکی است».

وی خاطرنشان کرد: «رژیم تلاش می کند خود را به عنوان مدافع حقوق بشر به جامعه جهانی معرفی کند، در حالی که عملکردش با این ادعا در تناقض است.»

احمد همچنین تأکید کرد که گفتگو بین احزاب کرد همچنان فعال است. وی خاطرنشان کرد که بحث های جدی در مورد دستیابی به وحدت وجود دارد.

وی همچنین برنامه‌های خود را برای برگزاری کنفرانس ملی برای احزاب کرد در ۱۸ آوریل و به دنبال آن تشکیل کمیته مشترکی برای نظارت بر مذاکرات برای پیش‌نویس قانون اساسی جدید سوریه اعلام و بر اهمیت مشارکت همه اجزای جامعه سوریه در روند قانون اساسی تاکید کرد.

او توضیح داد که کمیته‌های جدیدی تشکیل خواهد شد که اجزای مختلف جامعه سوریه را گرد هم می‌آورد.

در حالی که نیروهای قسد به فرانسه و ایالات متحده که پایگاه‌های متعددی در شمال شرق سوریه دارند، متکی است، یدیعوت آحارونوت گزارش داد که مقامات امنیتی ایالات متحده به تشکیلات امنیتی «اسرائیل» اطلاع دادند که خروج تدریجی نیروهای نظامی آمریکا از سوریه ظرف دو ماه آینده آغاز خواهد شد. این روزنامه افزود که اسرائیل تلاش کرد از این امر جلوگیری کند اما ناکام ماند.

این روزنامه به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی نوشت که تل آویو معتقد است این اقدام تنها به عقب‌نشینی نسبی منجر می شود، اما همچنان با همتایان آمریکایی خود برای متقاعد کردن آنها برای حفظ نیروهایشان در سوریه، گفتگو می کند. این روزنامه خاطرنشان کرد که مقامات اسرائیلی نسبت به عواقب این اقدام، ابراز نگرانی کرده‌اند.

این روزنامه عبری ادامه داد: «نگرانی اسرائیل ناشی از ترس از افزایش تنش با ترکیه است که تلاش می‌کند کنترل خود بر منطقه را پس از سقوط حکومت بشار اسد، رئیس سابق سوبه، گسترش دهد.»

یدیعوت آحارونوت خاطرنشان کرد که «اسرائیل» معتقد است خروج نیروهای آمریکایی «ممکن است اشتهای ترکیه برای کنترل بیشتر دارایی‌های نظامی استراتژیک در زمین را افزایش دهد.»

قصد ایالات متحده برای عقب نشینی از سوریه در دوران ترامپ که در سال ۲۰۱۸ نیز تلاش کرد مشابه این اقدام را انجام دهد، تعجب‌آور نیست. او حدود یک هفته پیش به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که به گفته خودش، «دوستش دارد» کنترل اراضی سوریه را تبریک گفت و از آنکارا و تل‌آویو خواست مسائل مورد اختلاف خود را از طریق ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک حل کنند.

این خبر به موازات فشار مداوم ترکیه از چندین طریق، برای وادار کردن واشنگتن به خروج از سوریه منتشر شد. این فشار با هدف از بین بردن بهانه حضور آمریکا به عنوان نماینده مبارزه با تروریسم اعمال می‌شود تا با تشکیل یک اتحاد منطقه‌ای شامل سوریه و همسایگان آن (ترکیه، عراق، اردن و لبنان) برای مبارزه با تروریسم، محقق شود. همچنین هدف دیگر از این اعمال فشار، عدم ایجاد مانع در توافق بین نیروهای دموکراتیک سوریه و حکومت جولانی، با مشارکت در خروج جنگجویان غیر سوری است که ترکیه آنها را تروریست‌هایی از سوریه توصیف می‌کند.

نظر شما

صفحات اجتماعی انتخاب سردبیر آخرین اخبار کاریکاتور عکس روز