نیویورکتایمز:
دونالد ترامپ در مذاکره با ایران به دنبال چیست؟

روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز گزارش کرد گرچه دولت ترامپ در مسیر مذاکره با ایران قرار گرفته است اما به دنبال توافقی بسیار پیچیدهتر از توافقات قبلی است.
به گزارش نگاه نو به نقل از نیویورکتایمز، دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود، فرمول خود را برای مذاکرات هستهای ایران ارائه کرده بود و مدعی بود اگر تیم مذاکرهکننده رئیسجمهور وقت آمریکا باراک اوباما «فقط یکی دوبار از میز مذاکره بلند میشد، توافق بهتری صورت میگرفت. آنها خیلی بد مذاکره کردند».
این روزنامه آمریکایی با این مقدمه ادامه داد در برهه کنونی که پیشرفت هستهای ایران بسیار زیاد بوده است و فاصله دو طرف ایرانی و آمریکایی بسیار زیاد شده است، آمریکاییها تحت ریاستجمهوری ترامپ میخواهند زیرساختهای گسترده غنیسازی سوخت هستهای، برنامه موشکی ایران و حمایت تهران از حماس، حزبالله و دیگر گروههای مقاومت را از بین ببرند.
سناتور «جین شینهین» از ایالت نیوهمپشایر آمریکا، تصمیم ترامپ برای خروج از برجام را «یک اشتباه جدی» خواند و گفت «ضروری است که به سرعت به یک توافق برسیم.»
نیویورکتایمز با اشاره به اینکه زمان برای حصول توافق بین ایران و آمریکا محدود است، به نقل از شینهین ادامه داد « برنامه هستهای ایران هر روز پیشرفت میکند و با نزدیک شدن به انقضای تحریمهای بازگشتپذیر، ما در معرض خطر از دست دادن یکی از مهمترین ابزارهای فشار خود هستیم.»
ایالات متحده آمریکا در شرایطی قرار است شنبه هفته آینده، مذاکرات غیرمستقیم با ایران را در عمان آغاز کند که طبق گزارش نیویورکتایمز به دنبال توافقی بسیار سختتر از توافق هستهای دوران اوباما با ایران است و در همین راستا همزمان با ابراز تمایل برای مذاکره با ایران، جمهوری اسلامی را با حمله نظامی تهدید کرده است.
نماینده آمریکا در مذاکرات تخصص هستهای ندارد!
سخنگوی کاخ سفید کارولین لیویت در همین راستا روز سهشنبه در پیامی تهدیدآمیز گفت که اگر ایرانیها با ترامپ مذاکره نکنند، «بهای سنگینی خواهند پرداخت».
با اینحال جمهوری اسلامی تاکید کرده که به هیچ عنوان تسلیم فشارهای ایالات متحده آمریکا نخواهد شد. بر اساس گزارش روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا استیو ویتکاف بعنوان فردی معرفی شده که قرار است در مذاکرات غیرمستقیم با ایران شرکت کند و این در شرایطی است که او هیچ پیشینهای در زمینه فناوری پیچیده غنیسازی سوخت هستهای یا مراحل ساخت تسلیحات اتمی ندارد.
اظهارات مقامهای مختلف دولت ترامپ نشان میدهد که دولت آمریکا سیاست اعمال فشار به جمهوری اسلامی ایران را در پیش گرفته است و طبق گزارش نیویورکتایمز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید مایکل والتز گفته که توافق جدید با دولت ترامپ باید همهجانبه باشد و تأسیسات هستهای ایران باید بهطور کامل از بین برود نه اینکه فقط با سرعت کم در جای خود باقی بماند.
گرچه دولت ترامپ روز دوشنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم با ایران را داده بود اما تهران تاکید کرده که این مذاکرات باید غیرمستقیم باشد و واشنگتن باید ابتدا گزینه تهدید نظامی را از روی میز بردارد.
مذاکره با تهدید ایران جواب نمیدهد
پژوهشگر ارشد در برنامه مطالعات امنیتی موسسه فناوری ماساچوست در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا گفت که واضح است مذاکرات تحت تهدید به حمله «جواب نمیدهد».
نیویورکتایمز با اشاره به این موارد، شرایط و اوضاع مذاکرات با ایران در دوران اوباما و ترامپ را مقایسه کرد و نوشت، محیط مذاکرات از دوران اوباما پیچیدهتر است. برنامه هستهای ایران از زمانی که ترامپ توافق قبلی را کنار گذاشت، پیشرفت کرده است؛ امروز ایران اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنیسازی میکند، که فقط یک قدم تا درجه بمب است.
دستگاههای اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که ایران در حال بررسی رویکردی سریعتر برای توسعه سلاح هستهای است و در صورتیکه رهبر ایران تصمیم برای صدور فرمان به منظور ساخت سلاح اتمی بگیرد، تهران تنها چند ماه و نه یک یا دوسال برای این کار به زمان نیاز دارد.
با اینحال «دنیش جت» استاد روابط بینالملل در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا که کتابی در مورد توافق هستهای ایران نوشته است، گفت که ترامپ به احتمال زیاد تهدید حملات نظامی را از روی میز برنخواهد داشت و این شانس موفقیت مذاکرات را کاهش میدهد.
وی در این خصوص گفت «من فکر میکنم این مذاکرات کوتاهمدت و غیرمفید خواهند بود. ویتکاف، یک سرمایهگذار املاک از نیویورک است و به نظر میرسد که فکر میکند دیپلماسی فقط انجام یک معامله است. شما رفت و برگشت میکنید و معامله را امضا میکنید. این به این سادگیها نیست.»
مذاکره باید برای دو طرف نتیجهبخش باشد
از طرف دیگر، «کریم سجادپور» تحلیلگر سیاستگذاری ایرانی-آمریکایی در بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی گفت که خطر این وجود دارد که تیم مذاکرهکننده ترامپ از تخصص لازم برخوردار نباشد.
وی در این خصوص گفت «شما درباره قیمت نهایی یا یک معامله بزرگ مذاکره نمیکنید بلکه در مورد مسائل بسیار فنی مانند سطح غنیسازی اورانیوم، مشخصات سانتریفیوژها و نظام بازرسی مذاکره میکنید. بین گفتن اینکه ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد و اینکه برنامه هستهای ایران باید بهطور کامل مانند لیبی از بین برود، فاصله زیادی است.»
«سید حسین موسویان» کارشناس امنیت غرب آسیا و سیاست هستهای در دانشگاه پرینستون نیز تاکید کرده در شرایطی شانس موفقیت مذاکرات وجود دارد که دو طرف با نتیجهای مطلوب برگردند.
وی در این خصوص توضیح داد« «بنابراین، من شانس موفقیت را میبینم. اما واقعیت این است که ایران و آمریکا ۴۵ سال خصومت دارند که باید حل و فصل شود و توافق بر سر آن بسیار پیچیده است.»
نظر شما
- آمریکا و ترکیه برای دخالت در امور عراق توافق امضا کردند
- مذاکرات تهران و واشنگتن در عمان؛ ایران چگونه ابتکار عمل را حفظ کرد؟
- تنش میان ترکیه و رژیم صهیونیستی؛ آینده مبهم سوریه در میدان نبرد اشغالگران!
- تحولات سوریه حرکت در مسیری نامعلوم و خواسته آمریکا است
- واشنگتن با نادیده گرفتن حقوق ملت آمریکا خود را وقف اسرائیل و صهیونیسم کرده است
- مذاکرات آمریکا و اوکراین روی خط تنش
- ایران برچیده شدن برنامه هستهای خود را نمیپذیرد
- سناریوی شوم نتانیاهو برای رفح؛ محور موراگ تکمیل شد
- قرارداد چند میلیون دلاری رژیم صهیونیستی با ناتو
- تعرفههای تاریخی ترامپ علیه چین به ضرر اقتصاد آمریکا و جهان است
- یونسکو قطعنامه جدیدی در حمایت از غزه تصویب کرد
- آرایش نظامی ترکیه و اسرائیل در سوریه/ نگاه «ترامپ» چیست؟
- پیشنهاد جدیدی برای آتشبس در غزه ارائه کردهایم
- پاسخ چین به فشارهای تجاری آمریکا؛ تحریم و دیپلماسی چندجانبه
- آمادگی ایران و بحرین برای گسترش همکاریها
- رئیس سیا از تبادل زندانی با روسیه در امارات خبر داد
- دونالد ترامپ در مذاکره با ایران به دنبال چیست؟
- حماس همچنان کنترل نوار غزه را در دست دارد