۲۱ آذر ۱۴۰۳
کپی شد!

پاسخ به پرسش ها درباره سقوط دمشق؛

چرا ایران به تحولات سوریه ورود پیدا نکرد/ سهم خواهی ترکیه و سرنوشت گروه‌های افراطی

چرا ایران به تحولات سوریه ورود پیدا نکرد/ سهم خواهی ترکیه و سرنوشت گروه‌های افراطی

در پی سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، سوالات متعددی از جمله اینکه چرا ایران به تحولات این کشور ورود پیدا نکرد، به ذهن خطور می کند که در این گزارش و چندین شماره به آنها پاسخ داده خواهد شد.

به گزارش نگاه نو، در فروردین ماه سال گذشته، سندی از مرکز مطالعات ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی، مقابله با جمهوری اسلامی ایران را ناگزیر می دانست و برای مقابله با آن باید فضا آماده می شد که یکی از این اقدامات از بین بردن توان حزب الله لبنان و پس از آن سوریه و قطع خط ارتباطی محور مقاومت بود.

دلایل شکست و سقوط دمشق

در آغاز، ذکر این نکته ضروری است که تحلیل دلایل سقوط دمشق در ابعاد داخلی که به ضعف سیاسی و نظامی ساختار نظام سوریه اشاره می‌کند به هیچ وجه از وزنه دخالت اسرائیل، ترکیه و آمریکا به عنوان محرک اصلی در این‌ معادله نمی‌کاهد. نکته مهمتر اینکه نباید از تحلیل رخدادهای سوریه به عنوان یک جغرافیای مهم در مقاومت اسلامی غفلت کرد.

فساد در ارتش سوریه

فرماندهان عالی رتبه سوریه که بیشتر از علویان و طرفداران بشار اسد بودند درکی از تحولات میدانی نداشتند. ارتش سوریه که یکی از قدرتمندترین ارتش‌های عربی به شمار می‌رفت و در شش جنگ در داخل سوریه و نیز منطقه نقش مهمی داشت در طول ۱۰ سال بحران گروه‌های تروریستی در داخل سوریه دچار فرسودگی و فرسایش شد.

بیشتر فرماندهان میانی و سربازان ارتش از طایفه اهل سنت بودند که هیچ انگیزه‌ای برای ادامه درگیری نداشتند. وضعیت اقتصادی افسران ارتش چنان وخیم بود که گفته می‌شود حداکثر حقوق یک افسر ارتش در ماه ۵۰ دلار بوده است.

هیچ بازسازی در ساختار و تجهیزات ارتش و همچنین در سطوح فرماندهان میانی صورت نگرفت. این در حالی است که در دوسال گذشته گروه های مسلح تحت آموزش قرار داشتند و تجهیز شدند.

نقش امریکا، ترکیه و اسرائیل

رژیم صهیونیستی نیز با حملات متعدد سعی می‌کرد تا زمینه را برای فروپاشی ارتش سوریه و نیز فرسایش توان ارتش فراهم کند و از سویی شرایط داخلی سوریه نیز متلاطم و آماده پذیرش هرج و مرج شود.

ترکیه به عنوان محرک اصلی این رویدادها که به دنبال توهم شکل‌گیری امپراطوری عثمانی است و از سویی با گروه‌های تروریستی سوریه اشتراکات اعتقادی و ایدئولوژیک اخوانی دارد از آغاز بحران سوریه و بیداری اسلامی در منطقه تلاش کرد تا تاثیرگذاری سیاسی و میدانی خود را در منطقه از سر گیرد و با تغییر قواعد بازی تلاش کرد تا از تحولات منطقه به عنوان یک ابزار برای امتیازگیری سیاسی از اروپا و آمریکا استفاده کند.

از نظر اسرائیلی‌ها اردوغان یک دوست وفادار است که نقش دشمن اسرائیل را بازی می‌کند. در تقسیم نقشی که در تحولات سوریه انجام شد اردوغان و ترکیه نقش اول و بازیگر اصلی تحولات را بر عهده داشتند.

ادامه دارد…

نظر شما

صفحات اجتماعی انتخاب سردبیر آخرین اخبار کاریکاتور عکس روز