حسین امیرعبداللهیان:
هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم/ دنبال گسترش جنگ نیستیم
وزیر امور خارجه با بیان اینکه هیچ گروه نیابتی در منطقه نداریم، گفت که کاخ سفید به طور علنی و آشکار در کنار رژیم اشغالگر قرار دارد و تاکنون اراده خود را برای توقف جنگ نشان نداده، بلکه شدت جنگ را افزایش داده است.
به گزارش نگاه نو، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه هفته گذشته ۲۴ آبان در سفرش به ژنو به منظور گفتوگو با تعدادی از مقامات سازمان ملل درباره اوضاع غزه و در راستای توقف جنایات صهیونیستها و تسریع در ارسال کمکهای انساندوستانه به مردم فلسطین، گفتوگویی هم با شبکه سی.بیاس آمریکا درباره اوضاع جاری در منطقه غرب آسیا و وضعیت غزه داشت.
* از ابتدا گفتیم که به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستیم
خبرنگار در ابتدای این گفتوگو با بیان اینکه «امروز مقامات کشور آمریکا اعلام کردند که یکی از ناوهای جنگی شان در دریای سرخ توسط یکی از پهپادهای یمنی به صورت مستقیم هدف قرار گرفته است. همان طور که میدانیم شورشیان حوثی از حمایت ایران برخوردارند. البته ایران همواره تأکید کرده است که نمیخواهد جنگ بین حماس و اسرائیل در منطقه گسترش یابد.» از امیرعبداللهیان پرسید: «این مسأله میتواند نشانه چه باشد؟ ضمن اینکه حوثیها وعده دادهاند که از طریق دریای سرخ اهداف آمریکایی را هدف قرار خواهند داد. به نظر شما این مسأله – آن هم در حالی که ایران ادعا میکند به دنبال گسترش جنگ نیست – برای مردم دنیا چه پیامی دارد؟»
وزیر خارجه در پاسخ به این سؤال بیان کرد: از ابتدای این بحران ما گفتیم که به دنبال گسترش دامنه جنگ نیستیم. البته آمریکا هم بارها اعلام کرده که به دنبال گسترش دامنه جنگ نیست. اما برخلاف این اظهارات، شاهد هستیم که آمریکا شدت جنگ را از طریق کمکهای گسترده خود به رژیم اسرائیل افزایش داده است.
* حوثیها بخش مهمی از جامعه و نظام سیاسی یمن
وی با بیان اینکه حوثیها شورشی نیستند، بلکه یک بخش مهم از جامعه و نظام سیاسی کنونی کشور یمن هستند، افزود: یمن سیاستهای خاص خود را دارد. آنها در چارچوب مصالح خود تصمیم گیری و اقدام میکنند. البته آنها به صراحت اعلام کردند که نسبت به نسلکشی در غزه بی تفاوت نخواهند بود.
به گزارش فارس، پیش از این «سید عبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن عنوان کرده بود که «ما در پی کشتیهای اسرائیلی هستیم و در هدف قرار دادن آنها تعلل نخواهیم کرد». اخیرا نیز یک کشتی اسرائیلی توسط انصارالله توقیف شد. سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن هم در بیانیهای اعلام کرد که ارتش یمن در حمایت از مردم فلسطین از این به بعد همه کشتیهای اسرائیلی را هدف حمله قرار خواهد داد. (اینجا بخوانید)
خبرنگار پرسید: «پس شما میفرمایید که ایران از حوثیها حمایت میکند، ولی مسؤولیت اقدامات آنها را نمی پذیرید؟» که امیرعبداللهیان پاسخ داد: ما با همه گروهها، احزاب و بخشها در یمن روابط نزدیکی داریم؛ از جمله با حوثیها و انصارالله رابطه متوازنی داریم، ولی مسؤولیت تصمیماتی که حوثیها و انصارالله در یمن میگیرند و تصمیماتی که صنعا میگیرد و با شفافیت اعلام میکند، متوجه خودشان است. البته ما قبلاً هشدار داده بودیم که در صورت تداوم جنایات جنگی علیه غزه و کرانه باختری گسترش دامنه جنگ اجتناب ناپذیر است.
* ایران هیچ گروه نیابتی در منطقه ندارد
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که «در مورد گروههایی که در عراق و سوریه به منافع آمریکا حمله میکنند، چطور؟ آیا ایران مسؤولیتی در قبال این حملات دارد؟» اظهار داشت: ما شفاف هستیم. زمانی که در دوره ترامپ ژنرال سلیمانی به دستور ترامپ ترور شد، ایران پایگاه آمریکایی عین الاسد را با ۱۳ موشک بالستیک نقطه زن مورد هدف قرار داد و ما آن را رسماً اعلام کرده و مسؤولیت آن را پذیرفتیم. در شرایط کنونی نسلکشی و جنایت جنگی در غزه، جریانهایی در کشورهای عربی مثل سوریه و عراق در حمایت از همنوعان عرب خود تصمیماتی را میگیرند و اقدام میکنند.
خبرنگار گفت که «به نظر میرسد که شما میفرمایید ایران از گروههایی نظیر حوثیها یا گروههایی در عراق و سوریه حمایت میکند، ولی مسؤولیت اقدامات آنها را به گردن نمیگیرد؟» که وزیر امور خارجه در پاسخ بیان کرد: گروههایی که در عراق و سوریه علیه منافع آمریکا اقدام کردهاند، خود تصمیم گرفتهاند و بر اساس جمعبندی و تصمیمات خود اقدام کردهاند. طرف آمریکایی در روزهای گذشته پیامهایی را در این رابطه به ما داده است و ما به صراحت اعلام کردهایم که ایران هیچ گروه نیابتی در منطقه ندارد.
وی ادامه داد: اما در مورد این که چرا این گروهها علیه آمریکا عمل میکنند، مثلاً در عراق این کشور سالها تحت اشغال نظامیان آمریکا بود. در دوره اشغال آمریکا بیش از یک میلیون و صد هزار عراقی کشته شدند. گروههایی برای مبارزه با داعش در عراق بسیج شدند. همین طور در سوریه برای مبارزه با داعش بسیج شدند. خوب آنها اکنون خود تصمیماتی را میگیرند و عمل میکنند.
* آمریکا به طور آشکارا در جنگ علیه غزه و نسلکشی در غزه نقش دارد
امیرعبداللهیان اضافه کرد: ما به صراحت به طرف آمریکایی گفتیم؛ کاخ سفید اکنون به طور علنی و آشکار در کنار رژیم اشغالگر اسرائیل قرار دارد. اکنون از تمام پایگاههای آمریکا در منطقه تسلیحات جنگی و از جمله سلاحهای ممنوعه در اختیار رژیم اسرائیل قرار میگیرد. یعنی آمریکا به طور آشکارا در جنگ علیه غزه و نسلکشی در غزه نقش دارد. البته کاخ سفید به ما پیام میدهد و میگوید که به دنبال گسترش دامنه جنگ نیست و برای ارسال کمکهای انساندوستانه و توقف انساندوستانه جنگ تلاش میکند، اما تا این لحظه هیچگاه آمریکا اراده خود را برای توقف جنگ نشان نداده، بلکه شدت جنگ را افزایش داده است. آمریکا باید مسؤولیت این امر را بپذیرد.
* در جریان این تصمیم و اقدام حماس نبودیم
خبرنگار سی.بی.اس از وزیر امور خارجه سؤال کرد که «آیا ایران در آمادهسازی حماس برای اجرای عملیات ۷ اکتبر نقشی داشت و از آن با خبر بود؟» که امیرعبداللهیان گفت: ما در جریان این تصمیم و اقدام حماس نبودیم. این یک تصمیم کاملاً فلسطینی بود.
*چرا شما در مورد زنان و کودکان فلسطینی نمیپرسید و حرفی نمیزنید؟
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این پرسش خبرنگار که پرسید «آیا این درست است که رهبر جمهوری اسلامی ایران به حماس گفته است که چون حماس قبل از این اقدام ایران را مطلع نکرده است، پس ایران هم وارد جنگ نمیشود؟» اظهار داشت: ما حماس را یک جریان آزادیبخش در مقابل اشغالگری میدانیم. در چارچوب حقوق بینالملل وضعیتی که در رابطه با رژیم اسرائیل وجود دارد، وضعیت قدرت اشغالگر و کشور اشغال شده فلسطین است.
وی با بیان اینکه سرزمینهای اشغال شده قوانین خاص خود را در منطق حقوق بینالملل دارند و مردمان کشور اشغال شده طبق حقوق بینالملل میتوانند برای دفاع از خود حتی وارد جنگ مسلحانه شوند، گفت: ما مخالف کشتن زنان و کودکان در هر جای دنیا هستیم، اما اقدام حماس به عنوان یک گروه آزادیبخش فلسطینی در مقابل اشغالگری را کاملاً در چارچوب حقوق بینالملل میدانیم.
خبرنگار پرسید «پس میخواهید بگویید کاری که حماس انجام داد، توجیه پذیر است، کشتن غیرنظامیان، زنان و کودکان و به گروگان گرفتن آنها؟» که امیرعبداللهیان عنوان کرد: ما مخالف کشتن زنان و کودکان در هر جای دنیا هستیم. ولی فرض کنید ۱۴۰۰ نفر در سرزمینهای اشغالی فلسطین کشته شدند. متعاقباً نتانیاهو اعلام کرد که انتقام خواهیم گرفت. تا الان ۱۴۵۰۰ زن و کودک و غیرنظامی فلسطینی را در غزه و کرانه باختری کشتند. چه تناسبی در اینجا وجود دارد؟
وزیر خارجه در پاسخ به این پرسش خبرنگار که سؤال کرد «آیا این توجیه اقدام حماس در روز ۷ اکتبر است؟» گفت: حماس به عنوان یک جنبش آزادیبخش فلسطینی در مقابل اشغالگر حق دفاع مشروع دارد. حماس دهها نظامی اسرائیلی را اسیر کرده است. اما رژیم اسرائیل تا الان ۴۴۰۰ کودک را در غزه و کرانه باختری کشته است. چرا شما در مورد زنان و کودکان فلسطینی نمیپرسید و حرفی نمیزنید؟ رژیم اسرائیل ۵۰ همکار خبرنگار شما را در بمبارانها کشته است. دو طرف سکه را ببینید.
*آمریکا در کنار اسرائیل چه میکند؟!
خبرنگار سؤال کرد « در مورد تجاوز چطور؟ آیا تجاوز حماس به غیرنظامیان اسرائیلی توجیه پذیر است؟» که وزیر امور خارجه در این باره اظهار داشت: تجاوز صورت نگرفته است. دفاع در مقابل پدیده اشغالگری است. تجاوزی که الان توسط اسرائیل در حال انجام است، چه نام دارد؟ ویران کردن ۴۰ درصد از غزه چه نام دارد؟ آیا تجاوز است یا دوستی؟ آیا آواره کردن بیش از یک میلیون نفر در شمال غزه تجاوز نامیده میشود یا خیر؟ اسرائیل یک قدرت اشغالگر است. حقوق بینالملل که اتفاقاً در خود آمریکا و غرب هم نوشته شده است، این حق را برای اتباع کشور اشغال شده، قائل است که سلاح حمل کنند و از خود دفاع کنند. آنها برای جنگ با نظامیان و به اسارت درآوردن آنان رفتهاند. ما کشتن زنان و کودکان را در هیچ جا تأیید نمیکنیم، ولی شما هم کشتار بیش از ۸ هزار زن و کودک فلسطینی ظرف کمتر از ۴۰ روز در غزه و کرانه را محکوم کنید.
خبرنگار سی.بی.اس از امیرعبداللهیان سؤال کرد که «آیا تلویحاً اشاره میکنید که حماس با کشتن غیرنظامیان مرتکب یک اشتباه راهبردی یا اخلاقی شد؟» و وی پاسخ داد: حماس از حق دفاع مشروع خود استفاده کرده تا به ۷۵ سال تجاوز و کشتار زنان و کودکان توسط رژیم اسرائیل پاسخ دهد. مثلاً وقتی آلمان به فرانسه تجاوز کرد، برداشت غرب چه بود؟ آیا برای آلمان حق دفاع مشروع قائل شدند؟ حماس حق دفاع مشروع داشته و از این حق بر اساس حقوق بینالملل استفاده کرده است. اکنون من از شما می پرسم؛ کشتن ۱۴۵۰۰ غیرنظامی ظرف مدت ۴۰ روز با چه منطقی سازگار است؟ آیا اصل تناسب در حقوق بینالملل توسط آمریکا و رژیم اسرائیل رعایت شده است؟ اصلاً آمریکا در کنار اسرائیل چه میکند؟! چرا همه پایگاه های…
خبرنگار پاسخ داد: «کار من این نیست که چیزی را توجیه کنم. من یک خبرنگار هستم. کار من پرسیدن سؤال است.»
* راجع به هر موضوعی در زمان مناسب خود تصمیم گیری خواهیم کرد
خبرنگار با بیان اینکه «بگذارید به سؤالی که قبلا پرسیدم، برگردم.» از امیرعبداللهیان سؤال کرد که « آیا این حقیقت دارد که رهبر معظم انقلاب اسلامی به حماس گفته است که چون (در مورد عملیات ۷ اکتبر) قبلا به ما اطلاع و هشدار نداده بودید، بنابراین ما وارد جنگ نمیشویم؟» که امیرعبداللهیان پاسخ داد: چنین چیزی صحت ندارد.
باز خبرنگار پرسید که « آیا هنوز این امکان وجود دارد که وارد جنگ شوید؟» و وزیر امور خارجه عنوان کرد: ما چهار هفته قبل هشدار دادیم که اگر جنگ و نسلکشی در غزه ادامه پیدا کند، گسترش دامنه جنگ اجتناب ناپذیر است. این اتفاق اکنون در منطقه رخ داده است. این طور که شما میگویید لبنان، عراق، سوریه و یمن وارد جنگ شدهاند. این نشان میدهد که جنگ گسترش یافته است، اما این که ایران چگونه عمل خواهد کرد، ما راجع به هر موضوعی در زمان مناسب خود تصمیم گیری خواهیم کرد. ارزیابی ما این است که نیروهای مقاومت در فلسطین و در منطقه میتوانند سرنوشت این جنگ را رقم بزنند. البته ما به حمایتهای سیاسی خود از مقاومت در برابر اشغالگری ادامه میدهیم.
* هیچ نیت و برنامهای برای رسیدن به بمب هستهای نداریم
خبرنگار سؤال کرد «آقای وزیر، ایران چقدر تا ساخت بمب اتمی فاصله دارد؛ سالها، ماهها یا هفتهها؟» که امیرعبداللهیان عنوان کرد: الان به نظرم وضعیت تفاوت کرده است. الان سؤال اصلی جامعه جهانی این است که چرا وزیر رژیم اسرائیل درخواست کرد که اسرائیل از بمب هستهای علیه ساکنان غزه استفاده کند؟ در نشست اخیر سران کشورهای اسلامی و عربی در قطعنامه پایانی بندی آمده است مبنی بر این که اسرائیل تهدیدی جدی برای صلح و امنیت است، چون هم سلاح هستهای در اختیار دارد و هم به استفاده از سلاح هستهای علیه غزه تمایل دارد. لذا اکنون در جامعه جهانی این سؤال مطرح است که چه زمانی اسرائیل باید خلع سلاح هستهای شود. تهدید اصلی آنجاست.
وی گفت: اما برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز است. ما هیچ نیت و برنامهای برای رسیدن به بمب هستهای نداریم.
* ترامپ حماقت بزرگی کرد
خبرنگار سی.بی.اس همچنین گفت «میخواهم در مورد دوست نزدیک شما (ژنرال) قاسم سلیمانی سؤال کنم. میدانم که شما دوست بسیار نزدیک (ژنرال) قاسم سلیمانی بودید. ترور وی توسط آمریکا چه تأثیری بر روی شما داشت؟» که امیرعبداللهیان عنوان کرد: سردار سلیمانی قهرمان ملی ماست. او در مبارزه با تروریسم در منطقه اقدامات فوق العادهای انجام داد. نقش بسیار بزرگی در برقراری صلح و امنیت در منطقه داشت.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: من باور دارم اگر تلاشهای ژنرال سلیمانی نبود و اگر تلاشهای مردم و نیروهای مسلح عراق و سوریه در مبارزه با تروریسم نبود، امروز اروپا و حتی آمریکا امنیت نداشت. او مرد بزرگ صلح و امنیت در جهان بود. ترامپ حماقت بزرگی کرد.
خبرنگار سؤال کرد «حتما هنوز هم بابت کشته شدن او خیلی عصبانی هستید؟» که امیرعبداللهیان عنوان کرد: احساس تأسف میکنم. او برای صلح و امنیت در جهان تلاش زیادی کرد.
نظر شما
- موشکهای دوربرد اوکراین؛ تصمیمی مؤثر یا دیرهنگام؟
- ترامپ به دنبال تحمیل خواستههای خود بر کنگره آمریکا است
- طرحهای شوم تل آویو برای ماندن در نوار غزه
- برای موضعگیری درباره به رسمیت شناختن طالبان هنوز زود است
- کره شمالی به زودی ماهواره جدید به فضا میفرستد
- تاکید بورل بر اجرای احکام دیوان کیفری بینالمللی و لزوم آتشبس در خاورمیانه
- هدف بایدن در تشدید حمایتها از اوکراین پیش از بازگشت ترامپ چیست؟
- ارتش کره شمالی به زودی وارد جنگ اوکراین میشود
- دادگاه هلند قطع مبادلات تسلیحاتی با اسرائیل را بررسی میکند
- قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است
- مسئله هستهای ایران با تقابلهای ساختگی حل نمیشود
- جنگ افروزی اسرائیل به بهبود روابط ایران و عربستان انجامید
- حاشیههای ناتمام کابینه انتخابی ترامپ