در گزارشی اعلام شد؛
موضع گیری کشورهای آفریقایی در قبال حوادث فلسطین
بدر حسن شافعی در تحلیلی به جهت گیری کشورهای آفریقایی در قبال حوادث فلسطین توجه داشته و با نگاهی به تاریخچه روابط صهیونیست ها و کشورهای آفریقایی به رویداد اخیر توفان الاقصی و موضع گیری این کشورها در این زمینه پرداخته است.
به گزارش نگاه نو، وی در ابتدای یادداشت خود که در الجزیره منتشر شده است با اشاره به تاریخچه روابط اسرائیل و آفریقا بر این باور است “دیوید بن گوریون” نخستین رییس رژیم صهیونیستی به اهمیت قاره آفریقا پی برده بود و بر این باور بود کشورهای آفریقایی، ثروتمند نیستند اما آرای این کشورها در محافل و سازمان های جهانی برابر ارزش آرای کشورهای بزرگ و قدرتمند جهانی است؛ وی دریافته بود قاره سیاه ۵۴ کشور را در خود جای داده و هر کدام از این کشورها یک رای در مجامع بین المللی داشته و از این رو تلاش برای جذب این کشورها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
سوالی که مطرح است این که در عملیات نظامی توفان الاقصی، کشورهای آفریقایی چه موضعی اتخاذ کرده اند؟
نویسنده بر این باور است پس از نزدیکی کشورهای عربی و آفریقا در پی توافق سازش میان مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹، نفوذ اسرائیل در میان کشورهای آفریقایی به تدریج افزایش یافت و این روند با کنفرانس مادرید در سال ۱۹۹۱ افزایش بیشتری یافت.
با آغاز تغییرات در برخی کشورهای عربی (بهار عربی) و نبردهای داخلی در کشورهایی مانند لیبی، سوریه و یمن، نفوذ و حضور اسرائیل در قاره سیاه افزایش بیشتری یافت و این رژیم با فرصت طلبی سعی در افزایش نفوذ و فعالیت های خود در این قاره کرد. در سال ۲۰۱۶، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم به چهار کشور آفریقایی حوزه نیل (اوگاندا، کنیا، رواندا و اتیوپی) سفر کرد و گسترش نفوذ صهیونیست ها در این قاره، آنها را به این فکر انداخت که درخواست عضویت ناظر در اتحادیه آفریقا به سال ۲۰۲۱ را طرح کنند که البته این درخواست از سوی کشورهایی همچون مصر، لیبی، تونس، جیبوتی، موریتانی و الجزائر با مخالفت مواجه شد؛ تنها کشور مراکش با این درخواست مخالفتی نکرد.
در رویداد اخیر نیز اتحادیه آفریقا بر حل پایدار درگیری میان دو طرف فلسطین و اسرائیل تاکید کرد؛ با این وجود از هر گونه اقدامی در فشار وارد کردن بر اسرائیل از جمله قطع روابط دیپلماتیک با این رژیم مخالفت کرده است؛ تنها کشور آفریقای جنوبی که خود در گذشته نظام آپارتاید را تجربه کرده، یک استثنا در این خصوص بوده و موضعی تندتر نسبت به رژیم صهیونیستی و رفتارهای نژادگرایانه آن اتخاذ کرده است.
سوالی که مطرح است این که: آیا نشست عربی- آفریقایی که به میزبانی ریاض در ماه آینده برگزار خواهد شد، در موضع گیری کشورهای آفریقایی در حمایت از فلسطین و به سود مردم این کشور و حقوق از دست رفته آنها تاثیری برجای می گذارد؟ یا آنکه تنها یک نشست تشریفاتی و بدون تاثیر عملی خواهد بود؟
نظر شما
- سفارت واشنگتن در کی یف در پی یک هشدار فوری سته شد
- تغییر دکترین هستهای روسیه پاسخی به تصمیم آمریکا بود
- کشورهای عربی امیدوارند که عربستان، ترامپ را مهار کند
- پوتین آماده مذاکرات آتشبس با ترامپ است
- اهداف سفر هوکشتاین به لبنان؛ آیا آتش بس محقق می شود؟
- عزم ایران و روسیه، بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است
- پیشنویس قطعنامه ضدایرانی به آژانس اتمی تحویل شد
- اولویت ما آتشبس و حفظ حاکمیت لبنان است
- اوکراین با موشک آمریکایی “اتکمز” به روسیه حمله کرد
- سنگاپور و آلمان روابط خود را به مشارکت استراتژیک ارتقا دادند
- افشای برنامه سفر محرمانه رئیس شاباک به ترکیه
- جزییات سند به روز شده سیاست بازدارندگی هستهای روسیه
- عراقچی: در کنار مردم و دولت سوریه بوده، هستیم و خواهیم بود