یادداشت تحلیلی؛
نکات مهم در خصوص دیدار مقامات طالبان و آمریکایی در قطر
در آستانه دومین سال به قدرت رسیدن طالبان، هیئتی از طالبان به ریاست امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه با هیئت آمریکایی به ریاست تام وست نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان دیدار و مذاکراتی دو روزه در قطر انجام دادند.
به گزارش نگاه نو، دو طرف با انتشار اطلاعیههایی از پایان این مذاکرات خبر داده و گزارش خود را از این مذاکرات ارائه کردند. بدیهی است که هر یک از دو طرف روایت خود را در این اطلاعیه بازتاب داده باشند.
این دیدار پس از چندین ماه توقف دیدار مقامات آمریکایی با طالبان صورت گرفت و آغاز این مذاکرات را باید یک تحول دانست که به احتمال زیاد با پسامدهایی همراه خواهد بود.
در متنی که وزارت خارجه حکومت سرپرست افغانستان منتشر کرده، آمده است که این دیدار با هیئت ۱۵ نفره از ادارات مختلف دولت آمریکا بوده است. بنابراین این دیدار و مذاکرات چند بّعدی بوده است که مباحث سیاسی، امنیتی، حقوقی و اقتصادی در آن مطرح شده است.
در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان موضوعات مطرح شده عبارتند از اعتمادسازی میان دوطرف، حذف لیست سیاه و تحریمها، آزادسازی ذخایر ارزی افغانستان، حفظ ثبات اقتصادی افغانستان، مبارزه با مواد مخدر، موضوعات حقوق بشری، کمکهای بشردوستانه، رفت و آمد آزادانه به افغانستان و دسترسی افغانها به خدمات کنسولی در سراسر جهان.
در اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا نکته متفاوت اشاره به حضور تکنوکراتهای حرفهای افغان در این مذاکرات به چشم میخورد که در اطلاعیه طالبان به آن اشاره نشده است!
اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا موضوعات مطرح شده در این مذاکرات را اعتمادسازی در حمایت از مردم افغانستان، نگرانی عمیق در رابطه با بحران انسانی، نیاز به ادامه حمایت از سازمانهای کمکرسان و نهادهای سازمان ملل، تغییر در وضع زنان و آموزش دختران، بازداشتها، سرکوب رسانهها و محدودیتهای مذهبی، وضعیت اقتصادی افغانستان، چالش بانکها، عدم استفاده از قلمرو افغانستان علیه آمریکا و متحدان، آزادی اتباع آمریکایی در بند طالبان و مبارزه با مواد مخدر ذکر کرده است. به نظر میرسد که به رغم اطلاعیههای صادر شده هنوز ابعاد مختلفی از این مذاکرات آشکار نشده است.
نکات مهم
دیدار مقامات آمریکایی با طالبان را باید در ادامه دیدار دیپلماتهای انگلیسی و اروپایی با مقامات طالبان نگریست. بنابراین هدف از مذاکرات غربیها با طالبان، بازنگری در سیاست غرب نسبت به حکومت طالبان است.
غربیها پس از یک دوره بایکوت حکومت طالبان، اکنون و در آستانه دو سالگی این حکومت بار دیگر به آن رجوع کردهاند. این رجوع با اهدافی مبتنی بر منافع غرب است اما از پوشش کمک به مردم افغانستان، حقوق بشر، حقوق زنان و دختران و غیره استفاده میشود.
نظر شما
- هیچ تغییری در دکترین هستهای آمریکا ایجاد نشده است
- مسکو به پیونگ یانگ سیستم پدافند هوایی داد
- وزیر دفاع ایران با مادورو دیدار کرد
- موافقان، مخالفان و کشورهایی که به قطعنامه شورای حکام رای ممتنع دادند
- نتانیاهو به کدام کشورها نمیتواند سفر کند؟
- آیا دونالد ترامپ میتواند به جنگ اوکراین پایان دهد؟
- سفارت واشنگتن در کی یف در پی یک هشدار فوری بسته شد
- تغییر دکترین هستهای روسیه پاسخی به تصمیم آمریکا بود
- کشورهای عربی امیدوارند که عربستان، ترامپ را مهار کند
- پوتین آماده مذاکرات آتشبس با ترامپ است
- اهداف سفر هوکشتاین به لبنان؛ آیا آتش بس محقق می شود؟
- عزم ایران و روسیه، بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است
- پیشنویس قطعنامه ضدایرانی به آژانس اتمی تحویل شد