الشرق الاوسط:
چین به دنبال تقویت روابط با ایران است
روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» با انتشار گزارشی از سفر رئیسجمهور ایران به چین نوشت که پکن به دنبال تقویت روابط با تهران در مواجهه با وضعیت «پیچیده» جهانی است.
به گزارش نگاه نو، روزنامه سعودی «الشرق الاوسط» چاپ لندن، امروز (چهارشنبه، ۱۵ فوریه)، با انتشار گزارشی از سفر «سید ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور ایران به پکن، نوشت که به اعلام رئیسجمهور چین، پکن در مسیر «شراکت راهبردی» با ایران در مواجهه با وضعیت «پیچیده» جهانی قرار دارد.
بر اساس این گزارش، «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین هنگام استقبال از ابراهیم رئیسی، همتای ایرانی گفت که پکن بدون توجه به هر گونه تغییر در شرایط بینالمللی و منطقهای، بی وقفه به توسعه همکاریهای دوستانه با ایران ادامه می دهد و در ادامه از «همبستگی» بین دو کشور در مواجهه با وضعیت جهانی «پیچیده» تمجید کرد.
الشرق الاوسط در ادامه نوشت: «رئیسی بامداد سهشنبه در سفری سه روزه با هدف احیای سند همکاری ۲۵ ساله دو کشور و در سایه تاکید تهران بر حرکت رو به جلو با راهبرد “چرخش به شرق” در قبال تشدید تنش با غرب وارد پکن شد. رئیسجمهور چین در استقبال از رئیسی در مقر “مجلس ملی چین” گفت که کشورش از طرف ایرانی درباره امور مربوط به حمایت از حقوق مشروعش پشتیبانی و به دستیابی به یک راه حل سریع و مناسب برای قضیه هستهای ایران ترغیب میکند».
به نوشته رویترز، وی خطاب به رئیسجمهور ایران گفت: چین به مشارکت سازنده در مذاکرات برای از سرگیری توافق هستهای ایران ادامه خواهد داد.
این روزنامه به نقل ازرسانههای چینی نوشت که شی ضمن تمجید همبستگی میان چین و ایران در این دیدار گفت: «در مواجهه با شرایط پیچیده کنونی و تغییرات در جهان، پکن و تهران از یکدیگر حمایت و با همبستگی با هم همکاری کرده و برای مقابله با اپیدمی جدید دست در دست یکدیگر دارند».
وی افزود: «صرفنظر از هرگونه تغییر در شرایط منطقهای و بینالمللی، چین به صورت مستمر به توسعه همکاریهای دوستانه خود با ایران و توسعه مستمر مشارکت راهبردی همه جانبه بین چین و ایران ادامه میدهد.
در بخش دیگری از گزارش الشرق الاوسط آمده است که چین اعلام کرده که آماده تقویت همکاری با ایران در زمینههای بازرگانی، کشاوری، صنایع و زیرساختها و نیز افزایش واردات تولیدات با کیفیت بالای کشاورزی است. این در حالی است که شی و رئیسی در آخرین گفتوگوی حضوری در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای در سمرقند، ازبکستان، در سپتامبر گذشته، متعهد شدند که اتحاد قویتری ایجاد کنند.
بر اساس این گزارش، روسای جمهور دو کشور ایران و چین، ۲۰ یادداشت همکاری امضا کردند و همانطور که رئیس جمهور ایران پیش از ترک فرودگاه مهرآباد تهران به مقصد پکن، وعده آن را داده بود.
به نوشته این روزنامه سعودی، رئیسی گفت که مواضع تهران و پکن در قبال یکجانبه گراییها و نیز در خصوص حفظ استقلال سیاسی در سطح بینالمللی «مشترک» است. این در حالی است که هیأت بزرگی از اعضای دولت از جمله «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و معاون وی، «علی باقری کنی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای ایران، رئیس کل بانک مرکزی و وزرای نفت و معدن رئیسجمهور ایران را در سفر به پکن همراهی میکنند و به اعلام طرف ایرانی انتظار می رود شی و رئیسی «سندهای همکاری» را امضا کنند.
الشرق الاوسط نوشت: «در ژانویه ۲۰۲۱، تهران و پکن یک سند همکاری راهبردی ۲۵ ساله امضا کردند اما اخیرا تردیدهایی در خصوص امکان اجرای این سند به ویژه با کاهش سرمایهگذاری چینی ها در ایران، در نتیجه تحریم های آمریکا به وجود آمده است».
پکن به دنبال ایفای نقش سازنده در منطقه
بر اساس این گزارش، پکن مدتهاست که برای تقویت روابط با ایران تلاش میکند و رئیس جمهور چین در همان هفتههای نخست اجرای توافق هستهای به این کشور سفر کرد و با رهبر معظم انقلاب اسلامی در تهران دیدار کرد و گفت که ایران شریک اصلی چین در خاورمیانه است و در آن زمان پیشنهاد امضای توافقنامه همکاری با تهران را ارائه کرد.
«وانگ وینبین» سخنگوی وزارت خارجه چین، دوشنبه پیش در جمع خبرنگاران تاکید کرد که پکن به دنبال ایفای نقش سازنده در تقویت اتحاد و همکاری میان کشورهای خاورمیانه و تقویت امنیت و ثبات در منطقه است.
وی افزود که پکن مشتاق همکاری با ایران است و سفر رئیسجمهور ایران به چین را فرصتی برای توسعه بیشتر مشارکت راهبردی جامع بین دو کشور میداند و از سفر رئیسجمهور ایران به پکن به عنوان فرصتی برای ارتقای بیشتر مشارکت راهبردی همه جانبه بین دو کشور استفاده میکند.
این روزنامه در ادامه به دیدار رئیسجمهور ایران با بازرگانان چینی در جریان این سفر اشاره کرد و نوشت که چین بزرگترین شریک تجاری ایران پیش از آنکه روسیه جای آن را بگیرد و به رتبه دوم سقوط کند، بود. این کشور همچنین یکی از بزرگترین خریداران نفت ایران قبل از اعمال مجدد تحریمها علیه تهران از سوی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا در سال ۲۰۱۸ پس از خروج ایالات متحده از برجام (برنامه جامع اقدام مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای گروه ۱+۵ که در سال ۲۰۱۵ امضا شد) بود.
نظر شما
- سفارت واشنگتن در کی یف در پی یک هشدار فوری سته شد
- تغییر دکترین هستهای روسیه پاسخی به تصمیم آمریکا بود
- کشورهای عربی امیدوارند که عربستان، ترامپ را مهار کند
- پوتین آماده مذاکرات آتشبس با ترامپ است
- اهداف سفر هوکشتاین به لبنان؛ آیا آتش بس محقق می شود؟
- عزم ایران و روسیه، بر توسعه روابط در بالاترین سطح استوار است
- پیشنویس قطعنامه ضدایرانی به آژانس اتمی تحویل شد
- اولویت ما آتشبس و حفظ حاکمیت لبنان است
- اوکراین با موشک آمریکایی “اتکمز” به روسیه حمله کرد
- سنگاپور و آلمان روابط خود را به مشارکت استراتژیک ارتقا دادند
- افشای برنامه سفر محرمانه رئیس شاباک به ترکیه
- جزییات سند به روز شده سیاست بازدارندگی هستهای روسیه
- عراقچی: در کنار مردم و دولت سوریه بوده، هستیم و خواهیم بود